Skolan anser jag ska ligga rimligt långt fram i att använda tekniken. Idag kommunicerar många fortfarande med papperslappar i barnens ryggsäck – påminner om att året är 2010! Många skolor använder idag inte datorn dagligen i undervisningen. Så ser det generellt inte ut i näringslivet i dag. Skolans uppgift är att förbereda individerna inför framtiden. Ska man ringa till en person eller en plats? Till skolan är det alltid plats du ringer till – i vardagens andra sammanhang nästan alltid person. Var finns den mest aktuella informationen? Är det verkligen i kartboken? Kan man ha ett virtuellt grupprum eller kanske till och med virtuellt klassrum? Skulle man kunna ställa frågor till sin lärare vi en chatt istället för att räcka upp handen?
Jag arbetar med Skolportaler. För mig ska en skolportal fylla 3 grundkriterier – Kommunikation, Administration och Utbildning.
- Kommunikation – med en personlig startsida där eleven eller föräldern loggar in och möter sitt schema, aktiviteter, läxor, pågående projekt och gemenskaper. Där det finns en möjlighet att antingen vi mail eller chatt prata direkt med andra elever, föräldrar eller lärare.
- Administration – att kunna följa upp IUP:er, närvaro, ledighetsansökningar. Ja allt som kan hamna under den administrativa delen av arbetet.
- Utbildning – att till exempel via portalen kunna lägga ut videoklipp på genomförda lektioner. Att via wikis, bloggar och gemenskaper arbeta tillsammans. Det finns oanade möjligheter att arbeta tillsammans via denna typ av funktioner. Det är bara lärarens fantasi som kommer att begränsa.
Idag väljer en hel del kommuner och skolor att satsa på olika applikationer som fyller 2 av dessa 3. Tyvärr är det oftast Kommunikation och Administration som de adresserar. Märkligt kan tyckas när den central och viktig del av skolan är just Utbildning. Jag anser att det är den största strategiska missen en kommun kan göra. Nästa stora strategiska miss är när man väljer att gå in och satsa på 1 dator till varje elev – och bara det. Det är helt meningslöst att köpa in ett stort antal datorer till sina elever om man inte samtidigt säkerställer en fungerande supportfunktion tillsammans med en genomtänkt logistikkedja som hanterar både distribution av nya datorer såväl som miljövänlig skrotning av gamla datorer. Och varför ska man ha dessa datorer om man inte samtidigt säkerställer en effektiv hantering av konton i ett gemensamt nätverk som man kan samarbeta i? I min värld är det som att köpa in ett stort antal skrivmaskiner! Det är inte så enkelt som att köpa in en dator och koppla in sig på internet – sen är det klart. Kommuner och skola måste ta ett större ansvar än så. De måsta ta ansvar för att förutsättningarna för det digitala samarbetet blir så bra och effektivt som möjligt.
Atea har tagit fram en helhetslösning för skolor och kommuner som jag tycker är grymt bra
- Vi kan erbjuda alla elever 1 dator till kanske de lägsta priserna i landet. Det är för att vi har nordens största e-shop. Om det är någon som är billigare så har de förmodligen stulit datorerna… Kopplat till detta har vi en stor välfungerande logistikfunktion som kan ta hand om hela livscykeln. Dessutom miljöcertifierat.
- Vi kan erbjuda en enkel hantering av nya konton. 500 elever med 1000 föräldrar som ska ha nya konton och lösenord. Det kan ju knäcka vilken IT-avdelning som helst. Vi avlastar IT-avdelningen med en enkel självbetjäningsportal.
- Vi har landets främsta tekniker inom området trådlös kommunikation. Det gör att vi kan bygga upp och dimensionera ett nät inom skolan på ett kostnadseffektivt sätt. Allt för att det ska fungerar när man behöver det.
- Till det har vi en skolportal byggd på Sharepoint2010 – vi hanterar administration, kommunikation och utbildning med möjligheter till att växa med teknikutvecklingen.
Självklart finns det en även finansieringslösning i detta. Förstå vilka möjligheter man skapar för sig själv genom att tänka på helheten. Man behöver ju inte börja så stort – men det är här tanken ska vara när man tar sitt första steg. För det första steget ska ju göra att nästa steg blir billigare och inte dyrare. Det tycker jag är en självklarhet! Jag hade aldrig skrivit det här inlägget om jag verkligen inte trodde att detta är ett av marknadens bästa erbjudanden.
Tänk vilket förtroende man bygger upp tillsammans om man köper in allt från en part. Vi känner er verksamhet och ni känner oss. Det är trygghet. Det är att vårda sina utgifter. För tänk vilken värdefull kund du blir för Atea. Den relationen kommer vi aldrig vilja mista. Vi har ett ledord inom Atea som lyder Vi vill mer! Det är ett löfte från oss till dig. Det är mitt löfte från mig till mina kollegor. Det är ett löfte från mina kollegor till mig. Förstå att få arbetat med ett bolag som vill mer. Vi skulle kunna gå ut och sälja ett stort antal bärbara datorer till dig. Men då tappar vi det som vi tror mest på – nämligen vår vilja att göra mer. Att se till att du får ut lite mer av din investering. För att vi vill att du ska bli nöjd och få ut ett verkligt värde av oss. Det är viktigt för mig. Men ärligt talat – skulle vi avstå från att bara leverera 300 datorer och sedan dra om det var det du ville? Troligtvis inte, men vi skulle garanterat ha försökt förmå dig att förstå värdet av att tänka lite större. För att vi vill vara med och skapa bästa möjliga förutsättningar för den kommande generationen.
Så mitt budskap till dig som sitter i position att besluta i dessa frågor – ring Atea och prata strategi innan du bestämmer dig. Vi kan hjälpa dig väldigt långt.
Jag kan ju även på passa på att tala om att jag och Atea kommer att finnas i Göteborg den första och andra november på Svenska mässan för då går Mötesplats skola 2010 av stapeln. Vi kanske träffas där.
Kommentarer: 2
Daniel Weiland
22nd Oct, 2010
21:10:
Sådärja! Mina tankar är som dina min vän. Fast inte hos Atea då förstås… Såg du min förra klassblogg förresten? http://magisterweiland.blogspot.com
Fredrik
23rd Oct, 2010
12:27:
Jag var inne och kollade på den nu. Ni verkar ha roligt ihop. Förstår att du saknar dem 🙂
Vad bra att använda bloggen så aktivt i utbildningen. Vill gärna höra mer om det – kanske i GBG 🙂