Motivation. Drivkraften till att göra ett bra jobb. Hur kan vi påverka den? Vi har ju länge arbetet med morot och piska. Det kanske låter hårt, men hur många har inte sagt till sina barn att de kan tjäna pengar genom att utför en tjänst (äppelplockning, dammsugning etc etc). Det är morot. Eller företag som arbetar med ekonomiska incitament för att styra och premiera insatser. Det har ju varit en allmän uppfattning att det är det som skapar drivkraften att lyckas.
Men om man vi nu tittar på verkligheten. Jämför världens största uppslagsverk – Wikipedia, med Microsofts numera nedlagda satsning på att skapa något liknande. Microsoft satsade enorma resurser, satte upp stora team som skulle jobba och ta fram världens bästa elektroniska uppslagsverk. Wikipedia som är helt gratis bygger på bidrag från människor som inte tjänar något på att dela med sig. Annat än tillfredsställelsen att få bidra – att få vara delaktig.Vad skulle du satsat dina pengar på?
Tänk att det som skapades utan en enorm mängd betalda resurser skulle gå segrande ur den striden. Anledning är att där finns ett helt annat engagmang. En helt annan drivkraft som inte bygger på yttre ekonomiska incitament. Utan på, just det, den inre motivationen. Det finns massor av forskning som påvisar hur en inre drivkraft vinner över yttre incitament.
Men varför leder vi som vi gör idag då? Med prestaionslöner, bonusar med mera. Är det så att näringslivet har missat en viktig del av forskningen och lever kvar i gamla förställningar om vad som skapar effektivitet? Det är i alla fall vad Daniel Pink hävdar. Helt klart värt sina 18 minuter.
Kommentarer: 4
Maria E. Grodås
7th Oct, 2010
10:01:
Hallelulja!
Noen vil kalle det Alternativ HMS (Helvetes Masse Styr), stort sett ledere med et mennskesyn som ingen jeg kjenner til fortjener. Vi som arbeider i kunnskapsbedrifter kjenner oss ikke igjen i å bli sett på som brikker i et spill som kan brukes hur som helst. Det som funker, og utvikler, er en leder som viser holdninger som samsvarer med organisasjonen. Ser medarbeiderne, får lov å øve, åpenhet, involvering. Selvledese og tro på at mennesket er tenkende, villende og handlende. Det gjelder barna våre også (men jeg bommer på timing og tempo her må jeg tilstå). Hvis det er viktig at tallerkenen settes i oppvaskmaskinen så får den stå på bordet till neste måltid fordi det er viktig att akkurat lille Ronny gjør det og ikke sukke og gjøre det selv. Da viser vi noe annet enn vi sier. Så enkelt og så vanskelig
Fredrik
7th Oct, 2010
21:43:
Jag tycker att du har en klar poäng till där Maria. Det är ju oerhört många brancher som inte har arbetet med ekonomiska belöningsmodeller. Som har fungerat bra ändå! Men i näringslivet har ju den allenarådande uppfattningen varit om vi belönar ett visst beteende så kommer fler att använda det. Det jag tycker Pink visar på ett bra sätt är hur detta beteende påverkar den inre motivationen som jag tror de flesta människor har – nämligen att göra sitt bästa. När man tror incitamenten gör gott så får man i slutändan ut en lägre effekt – spännande.
Jonas
11th Oct, 2010
19:53:
Hej Fredrik!
Fick tipset om inlägget via LinkedIn och Officersgruppen där och har således blivit introducerad till din blogg. Tänkvärt inlägg. Har inte hunnit kika på Daniel Pinks föredrag i klippet ovan – men av en händelse fick jag hem hans bok Drivkraft i brevlådan idag i en direkt skänk från ovan. Misstänker att den kommer att beröra och möjligen även bygga ett fördjupat ramverk kring Herzbergs tvåfaktorteori vilken ju som bekant är mer etablerad bland oss som har en bakgrund från Försvarsmakten. Spännande läsning lär det blir nevertheless. Keep up the good work!
Fredrik
11th Oct, 2010
22:03:
Välkommen Jonas! Visst sätter det ett nytt perspektiv på prestation och belöning.